Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker voor de kredietaanvraag voor een hypothecaire lening. Als je weet waar kredietverleners rekening mee houden bij hun beslissing om je al dan niet een lening te geven, kun je je dossier tot in de puntjes voorbereiden. Wij geven je alvast enkele tips.

Een hypothecaire lening is vaak de belangrijkste financiële verbintenis in een mensenleven: je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je het bedrag wel zal kunnen terugbetalen.

 

Wil je een krediet aanvragen om je droomproject te realiseren? Dan kun je je dus maar beter goed voorbereiden. Je wil jezelf immers zo goed mogelijk beschermen en tegelijk van de beste voorwaarden genieten.

 

Bepaal op voorhand je budget

 

Wanneer je op het pand van je dromen stuit, wil je graag snel kunnen handelen. Negentig procent van de kopers laat de eigendom afhangen van de lening die ze kunnen krijgen, en bepaalt dus eerst welk budget ze kunnen vrijmaken.

 

Een kredietmakelaar kan je niet alleen helpen om een budget op jouw maat te bepalen, maar kan ook verschillende kredietverleners op een onafhankelijke manier met elkaar vergelijken.

 

Niet alleen banken, maar ook kredietgevers en kredietbemiddelaars bieden immers leningen aan.

 

Goed om te weten is dat een hypothecaire lening niet gebaseerd wordt op de aankoopprijs, maar op de geschatte waarde van de woning.

 

Sinds 1 januari 2022 is het ook verplicht om de woning te laten schatten. Dat kan op meerdere manieren: ofwel door op zoek te gaan naar vergelijkbare panden, ofwel door een schatter op plaatsbezoek te sturen. Voor de schatting van de expert reken je best op zo'n tien werkdagen.

 

Dat betekent ook dat wanneer je meer biedt voor een woning dan de geschatte waarde, je het verschil meestal niet kan lenen en dus zelf zal moeten betalen.

 

Stel een administratief dossier samen

 

Zodra je eruit bent welke hypothecaire lening je wil en kan aangaan, wordt het tijd om een kredietaanvraag in te dienen.

 

Wanneer een kredietorganisme een aanvraag ontvangt, wil het graag vier vragen beantwoord zien:

  • Wat wil de ontlener financieren met de lening?
  • Wie is de kredietnemer?
  • Hoe zal de ontlener maandelijks afbetalen?
  • Krijgen we garantie dat de lening wordt terugbetaald?

Jouw doel is uiteraard om de kredietverlener ervan te overtuigen dat je een betrouwbare partij bent die het verdient om goede voorwaarden te krijgen.

 

Bouw daarom op voorhand een dossier op met alle administratieve documenten die aantonen dat je de lening correct en stipt kan afbetalen.

 

De analyse van je kredietaanvraag kan pas beginnen wanneer je administratieve dossier volledig is, dus heb je er alle baat bij om de aanvraag zo grondig mogelijk voor te bereiden.

 

Wees daarbij zo nauwkeurig en zo eerlijk mogelijk en hou geen informatie achter: een kredietverlener krijgt uiteindelijk toch toegang tot je financiële informatie.

 

Vergeet de opschortende voorwaarden niet

 

Om een hypothecaire lening te kunnen aangaan, moet je een verkoopovereenkomst kunnen voorleggen; maar om een woning te kunnen kopen, moet je natuurlijk eerst de middelen hebben.

 

Daarom is het slim op een clausule over opschortende voorwaarden te laten opnemen in de verkoopovereenkomst. Daarbij is een termijn van twintig werkdagen volledig gerechtvaardigd. Die clausule zorgt ervoor dat je de verkoper de afgesproken prijs alleen moet betalen àls je een hypothecair krediet krijgt. Krijg je die lening niet, dan gaat de verkoop niet door.

 

Op zoek naar een makelaar die samen met jou de verschillende financiële instellingen kan vergelijken?

 

Maak een afspraak met een van onze experten!

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder