Dat de huidige energiecrisis ook huiseigenaren en investeerders treft waar het zeer doet, is al lang geen nieuws meer. Hoewel je zelf misschien geen invloed hebt op de internationale gas- en energiemarkten, kun je wel iets doen aan je eigen energievoetafdruk

Volgens de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, verbruikt een gemiddeld gezin zo’n 3.500 kWh aan elektriciteit per jaar. De schommelde energieprijzen maken het moeilijk te voorspellen hoeveel de factuur daarvoor zal bedragen op het einde van het jaar. Een jaarfactuur van meer dan 3.000 euro is echter geen uitzondering meer, en dat is voor veel gezinnen een probleem.

Om niet van die schommelingen afhankelijk te zijn, overwegen steeds meer eigenaars dan maar om hun eigen elektriciteit te produceren. Een investering in zonnepanelen, warmtepompen of isolatie verlaagt niet alleen je energievoetafdruk, maar verhoogt ook de waarde van je woning.

 

Drie goede redenen, dus!


1. Controleer je uitgaven;
2. Verlaag je energievoetafdruk;
3. Verhoog de waarde van je woning.


Je hoeft dus niet bij de pakken te blijven zitten


Maar over welke investering spreken we dan? De installatie van 4.000 kWh aan zonnepanelen kost tussen de 7.000 en 8.000 euro. Dat is geen kleine investering, maar wel een die zichzelf op minder dan vijf jaar kan terugverdienen, zeker als de prijzen voor grondstoffen en energie zo hoog blijven als nu.

Zo’n investering financieren kan op verschillende manieren:

Heb je een budget van minder dan 12.500 euro? Overweeg dan een consumentenkrediet met een maximale looptijd van zeven jaar.

Heb je een budget van meer dan 12.500 euro? Overweeg dan een hypothecaire lening met een langere looptijd. Ga voor een nieuwe lening of voor een kredietfaciliteit. Daarmee kan je het kapitaal dat je al afgelost hebt uit je bestaande lening opnieuw lenen voor renovatiewerken.

Ga je liever geen nieuwe lening aan? Als werknemer of zelfstandige met een aanvullende pensioenverzekering kan je een voorschot krijgen op je opgebouwde reserves om renovatiewerken uit te voeren.

Hoe ga jij investeren in je eigen onafhankelijkheid? Neem contact op met een van onze experten. Zij vergelijken met plezier alle alternatieven - ook de minder bekende - en komen zo tot de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder