Rechtsbijstandsverzekering biedt juridische expertise én terugbetaling van de kosten

Wanneer je een appartement koopt, word je vanzelf ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw: de inkomhal, de trappenhal, de lift, de tuin, de garage, … Alle mede-eigenaars van een gebouw worden sowieso ook automatisch lid van de Vereniging van Mede-eigenaars (VME) van het gebouw, een wettelijk verplicht orgaan. Aangezien de VME beschouwd wordt als een rechtspersoon, kan die als zodanig dus ook in juridische geschillen terechtkomen. Daarom doet de VME er goed aan om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Op die manier kunnen alle mede-eigenaars op hun beide oren slapen.

In welke conflictsituaties kan een VME zoal terechtkomen? Enkele voorbeelden uit de praktijk:

 

  • De VME heeft beslist om een nieuwe onderhoudsfirma in te schakelen voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. De syndicus vraagt aan een jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar om het voorbeeldcontract na te lezen.
  • De syndicus laat de gevel herschilderen, maar al snel begint de verf opnieuw van de muur te bladeren. Onderzoek wijst uit dat de schilder voor de grondlaag een verkeerd middel gebruikte. De jurist van de verzekeraar stelt de aannemer in gebreke en kan na lange onderhandelingen verkrijgen dat de schilderswerken opnieuw uitgevoerd worden.
  • Na een verbouwing trekt het kadaster het kadastraal inkomen gevoelig op. De VME gaat niet akkoord met deze herziening en vraagt aan de verzekeraar om het bezwaar te motiveren. Na een plaatsbezoek beslist de administratie om haar mening te herzien.
  • Een toevallige passant veroorzaakt in een dronken bui schade aan de brievenbussen van het gebouw, maar wil de schade niet betalen. De verzekeraar zorgt ervoor dat je een schadevergoeding krijgt van de tegenpartij.
  • Acht jaar nadat de mede-eigendom werd gebouwd, begint het gebouw plots te verzakken. De verzekeraar tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer betwist de schade. De rechtsbijstandsverzekeraar overtuigt de verzekeraar tienjarige aansprakelijkheid om zijn standpunt te veranderen.
  • Na een brand in de keuken van een van de appartementen is er ook schade aan het gebouw. De expert van de brandverzekering schat de schade veel te laag in. De rechtsbijstandverzekeraar stelt een tegenexpert aan en procedeert verder voor de rechtbank om een hogere vergoeding te krijgen.
  • De conciërge van het gebouw wordt ontslagen omdat hij geregeld dronken op het werk verschijnt. De man in kwestie betwist dit en schakelt de hulp van zijn vakbond in. De verzekeraar betaalt de kosten en erelonen van de advocaat van de VME.

Conclusie

Hoe hard je juridische conflicten ook probeert te vermijden, de kans bestaat altijd dat je als mede-eigenaar van een gebouw te maken krijgt met een geschil. Wil je met een gerust gemoed door het leven gaan? Dan is een rechtsbijstandsverzekering een absolute must. Wanneer je terechtkomt in een conflictsituatie zullen de juridische experten je adviseren en de nodige stappen zetten om tot een oplossing met de tegenpartij te komen, desnoods zelfs voor de rechtbank. Als cliënt heb je het recht om je advocaat of expert zelf te kiezen. Ook de kosten die bij de verdediging van je rechten horen, worden door de rechtsbijstandsverzekering gedekt.

 

Wens je meer informatie over de rechtsbijstandsverzekering en welke formule voor jou het meest geschikt is?

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder