De huur van een kot is traditiegetrouw een grote hap uit het budget van studenten (of hun ouders). Veel ouders denken er dan ook over na om een kot te kopen voor hun kinderen. Terwijl zij zich in de beste omstandigheden kunnen concentreren op hun studies, krijg jij er een prima investering voor in de plaats.

Het aanbod koten en studio’s is vandaag kleiner dan de vraag. Bovendien lopen de meeste huurcontracten één jaar, terwijl hogere studies gemiddeld tussen de drie en zeven jaar duren. Met een eigen kot koop je in de eerste plaats dus zekerheid voor je kinderen.

Maar ook het financiële plaatje oogt interessant. Wie vandaag een kot of studio huurt, betaalt maandelijks al snel tussen de 450 en 800 euro. Voor de afbetaling van een krediet ben je soms goedkoper af. Een voorbeeldje: bij een aankoop van 150.000 euro, gefinancierd tegen 80% exclusief kosten, bedraagt de aflossing maandelijks minder dan 600 euro op 20 jaar.

Rendement bij verhuur of wederverkoop

Zijn de kinderen afgestudeerd? Dan kun je je eigendom verhuren of verkopen. Wie een kot verhuurt, kan rekenen op een jaarlijkse huurindexatie van 2%. Bij wederverkoop mag je een meerwaarde op het gebouw van 2% per jaar verwachten. Daar komt nog eens bij dat koten en studio’s vaak gunstig gelegen zijn: in de grote studentensteden (Gent, Leuven, Elsene, Namen, Luik, Brugge, Antwerpen, …) is er weinig risico op kapitaalverlies. Bij vastgoedinvesteringen is een goede locatie immers hét belangrijkste principe.

Investeer je in een appartement of een huis? Dan kun je aan meerdere studenten verhuren en een hoger rendement behalen.

Waar moet ik op letten?

Als je een kot koopt, hou je best rekening met een aantal zaken. Voorzie elk jaar een klein budget voor opknapwerken, want de kans is groot dat je pand meer schade oploopt dan bij verhuur aan niet-studenten. Aangezien koten op korte termijn verhuurd worden, vraagt dit ook een actief beheer. Je kunt dit evenwel uitbesteden aan een professionele beheerder.

Geef – indien mogelijk natuurlijk – de voorkeur aan nieuwbouw. Je zal iets meer betalen bij de aankoop, maar de hogere meerwaarde bij wederverkoop is dit dubbel en dik waard. Door de lagere energielasten en bijhorende lagere kosten zal je ook meer huurders aanspreken. Bovendien zal je de eerste 15 jaar geen grote renovatiewerken moeten uitvoeren.

Denk je erover na om een kot te kopen? Neem gerust contact met ons op. We bekijken samen met jou de verschillende opties en gaan samen op zoek naar de beste oplossing voor jouw project.