Hoe kan ik een inbraak voorkomen?

België telt gemiddeld 129 woninginbraken per dag. Vandaar de nationale actie ‘1 dag niet’ die met verschillende initiatieven en concrete acties woningdiefstallen wil bestrijden. De 7e editie vindt plaats van 19 tot 25 oktober 2020. We geven u nu al graag enkele tips over hoe u dieven afschrikt.

Hoe beschermt u uw woning?

U kan uw huis al een stuk veiliger maken en zo misschien al een verrassingsbezoekje van inbrekers voorkomen met deze raad.

Eenvoudige tips

 • Doe de voordeur en de garagepoort op slot als u uw woning verlaat of als u gaat slapen. Sluit ook al uw ramen. Laat ze niet in kantelstand staan, want zo kunnen inbrekers makkelijk uw huis binnendringen. Blokkeer alle schuiframen, bijvoorbeeld met een houten lat.
 • Leg uw sleutels op een veilig plaats en verberg ze bijvoorbeeld niet onder een bloempot naast uw voordeur. 
 • Niet thuis? Laat dan het licht aan zodat het lijkt alsof u er wel bent.
 • Zorg ervoor dat uw huis zichtbaar is (geen te hoge haag) en laat niets buiten liggen dat inbrekers kan helpen om uw huis binnen te dringen: een ladder, tuingereedschap ...
 • Laat waardevolle spullen niet zichtbaar achter, berg ze veilig op. 
 • Houd het aankoopbewijs van waardevolle voorwerpen bij, neem er foto's van en merk ze. Markering maakt het voor de politie gemakkelijker om gestolen goederen te identificeren. Bovendien zijn ze moeilijk verkoopbaar, wat hun waarde voor de inbreker vermindert. 
 • Meld verdacht gedrag in uw straat of buurt onmiddellijk bij de politie.

Een veilig huis

Een inbraak duurt gemiddeld vijf minuten. Als de inbreker na drie minuten nog niet binnen is, slaat hij op de vlucht. Verhoog de veiligheid van uw huis, dat schrikt dieven af.

Laat bij voorkeur een inbraakwerende deur en een alarm- of videobewakingssysteem installeren. U kan ook rolluiken, beveiligde beglazing (dubbele beglazing, gelaagde beglazing,...) laten plaatsen en kiezen voor vergrendelbare raamkrukken.

Neem gratis contact op met een preventieadviseur via uw gemeente. Hij zal u neutrale en objectieve aanbevelingen geven om u te helpen uw huis te beveiligen.

Gaat u op vakantie?

Als u voor langere tijd weggaat, vraag dan iemand die u vertrouwt om uw brievenbus leeg te maken en bijvoorbeeld uw luiken op en af te laten. Zo valt het niet op dat u er niet bent.

U kan bij de politie ook vragen dat ze toezicht houden op uw huis. Die dienst is volledig gratis.

Hoe verzekert u zichzelf tegen diefstal?

Het aantal inbraken per dag is hoog. Daarom is het beter om uw huis en inboedel goed te verzekeren. Ook al hebt u alle maatregelen genomen om een inbraak te voorkomen.

Als aanvulling bij uw brandverzekering kan u ook een diefstalverzekering afsluiten. U kan die tegelijk met uw brandverzekering of op een later tijdstip afsluiten. De diefstalverzekering dekt over het algemeen de diefstal van uw verzekerde inboedel en vergoedt u ook in geval van schade aan je huisraad of woning na een diefstal, poging tot diefstal, vandalisme of kwaadwillig opzet: geforceerde deursloten, glasbreuk ...

Wat te doen na een inbraak of poging tot inbraak?

Werd er bij u ingebroken of was er een poging tot inbraak? Neem dan volgende stappen:

 • Breng de plaatselijke politie op de hoogte en dien een klacht in wegens diefstal of poging tot diefstal.
 • Dien binnen de 24 uur een schade-aangifte in bij je verzekeraar of makelaar.
 • Maak een lijst van alles wat verdwenen is en verzamel de bewijsstukken (facturen, foto's, kastickets, waarborgen enz.).
 • Als uw telefoon, bankkaart, identiteitskaart enz. gestolen zijn, laat ze dan blokkeren. 

Advies op maat

Wilt u een diefstalverzekering afsluiten om uw huis en inboedel te beschermen? Neem contact met ons op, we geven u graag advies en bieden u oplossingen op maat van uw situatie.

Nuttige link

Nationale actie tegen woninginbraken

Criminaliteitsstatistieken van de Belgische federale politie