Is het sinds het afschaffen van de woonbonus fiscaal nog interessant om een eigen woning te kopen? Het antwoord luidt volmondig: ja! Wie zijn geld belegt in een levensverzekering (=langetermijnsparen), doet daar immers heel wat belastingvoordeel mee.

De meeste Belgen beginnen aan het begin van hun professionele leven met pensioensparen. Wie zijn geld belegt in een pensioenspaarfonds, geniet immers van een mooi belastingvoordeel. Spaar je 990 euro per jaar, dan krijg je 30% van dat bedrag terug van de belastingen. In 2018 werd het jaarlijkse plafond voor pensioensparen verhoogd tot 1.270 euro, waarvan je 25% terugkrijgt.

Langetermijnsparen volgt grotendeels hetzelfde principe. Afhankelijk van je inkomen kun je jaarlijks tot 2.350 euro storten. Op die premies krijg je 30% belastingvermindering. Goed om te weten is dat langetermijnsparen en een hypothecaire lening vroeger in de dezelfde fiscale korf werden ondergebracht. Wie dus al belastingvermindering via de woonbonus genoot, had (bijna) geen ruimte meer voor een bijkomend fiscaal voordeel via langetermijnsparen.

Dubbel fiscaal voordeel bij aankoop woning

Nu de woonbonus in Vlaanderen en Brussel volledig afgeschaft is, staat niets het belastingvoordeel voor langetermijnsparen nog in de weg. Bovendien keurden beide regio’s als compensatie verlaagde registratierechten goed: 6% (en binnenkort zelfs 3%) in Vlaanderen en het ‘abattement’ (geen registratiekosten op de eerste 175.000 euro) in Brussel.

Je kunt met andere woorden sinds de afschaffing van de woonbonus toch tweemaal fiscaal voordeel doen: één keer via het langetermijnsparen en een tweede keer via de verlaagde registratierechten.

Je droomhuis financieren dankzij pensioenplan

Wie aan langetermijnsparen doet, krijgt het gespaarde bedrag normaal gezien wanneer hij met pensioen gaat. Er is echter één uitzondering waarbij je al een voorschot van dat bedrag kunt opnemen: voor de aankoop, bouw of renovatie van privévastgoed. 

Wat veel mensen bovendien niet weten, is dat er naast het klassieke krediet ook een krediet op vaste termijn of bulletkrediet bestaat. Hierbij betaal je maandelijks enkel de interesten terug. Op het einde van de lening los je dan in één keer het geleende kapitaal af. En daarvoor kun je de som die vrijkomt bij pensioen- of langetermijnsparen gebruiken.

Om je droomwoning te kopen ben je dus zeker niet beperkt tot het bedrag dat de bank je wil lenen. Voor iedereen bestaat er wel een oplossing op maat. Informeer ernaar bij onze experten.