Het is u misschien niet opgevallen maar op 1 juli 2020 veranderde de groene kaart van kleur en vorm. Niet langer een groen recto verso document maar een enkelzijdig wit document met zwarte letters ofwel op papier gedrukt ofwel in pdf-formaat op uw smartphone. 

Iedereen kent het groene papier dat aantoont dat uw motorrijtuig verzekerd is, in de volksmond vaak de groene kaart genoemd. Dat is de internationale verzekeringskaart voor motorrijtuigen. U bent momenteel verplicht om dit document aan boord van uw motorrijtuig te hebben.

Die groene kaart verandert vanaf 1 juli 2020 van vorm: voortaan is ze niet meer groen en dubbelzijdig, maar wordt het een enkelzijdig wit document met zwarte letters.

Bovendien komt er ook een elektronische versie van uw verzekeringsbewijs (ook met een witte achtergrond en zwarte letters). Concreet betekent dit dat u het document dus niet meer op papier bij u moet hebben op voorwaarde dat u bij een controle de elektronische versie kunt tonen.

Gaat u naar het buitenland, dan is het wel aangeraden om het document te printen en aan boord van uw voertuig te houden. Bij een controle hebt u dan steeds een papieren versie en vermijdt u problemen als uw gsm gestolen wordt of een platte batterij heeft of als een elektronisch document niet aanvaard wordt in het land waar u gecontroleerd wordt.

Wat als u na 1 juli 2020 nog in het bezit bent van een geldige groene kaart?

U hoeft niet te panikeren. Want tot 31 december 2021 blijven de groene, dubbelzijdige, internationale verzekeringsbewijzen, waarvan de geldigheidsduur nog niet is verlopen, geldig.

De toekomst: 

Vanaf 1 januari 2022 valt het definitieve doek over de groene kleur en zal geen enkele Belgische internationale verzekeringskaart op groen papier nog geldig zijn, enkel de elektronische versie op een witte achtergrond of de witte papieren versie.

Bron: economie fgov