De afgelopen maanden zagen we de inflatie de hoogte in schieten: 4,16% in oktober en 5,64% in november 2021. Dit blijft uiteraard niet zonder economische gevolgen voor de consument. Zo worden de lonen en de huurprijzen geïndexeerd, maar gaat ook de prijs van je winkelmandje een stuk naar omhoog. En ook onroerend goed wordt duurder.

Als de inflatie stijgt, gaan de basisrentetarieven van de Europese Centrale Bank omhoog en die beïnvloeden op hun beurt de hypotheekrentes. Er wordt met andere woorden verwacht dat ook de rentevoeten zullen stijgen, zij het wel in mindere mate dan de inflatie. Kies je als kredietnemer in de huidige omstandigheden dan best voor een vaste of een variabele rentevoet?

 

Vast versus variabel

 

Een kleine opfrissing: wie voor een vaste rentevoet kiest, lost maandelijks steeds hetzelfde bedrag af, en dit tot het einde van het krediet.

  • Voordeel: je kiest voor zekerheid
  • Nadeel: wanneer de rente verder daalt, kom je niet in aanmerking voor een lager tarief
  • Wanneer interessant: als de rentevoeten laag zijn en een verdere daling onwaarschijnlijk lijkt

Ga je voor een variabele rentevoet, dan herziet de kredietinstelling na een bepaalde – op voorhand afgesproken – periode het tarief.

  • Voordeel: je begint met een lage startrente en profiteert mee van eventuele rentedalingen
  • Nadeel: als de rente stijgt, gaat ook je rentevoet naar omhoog bij de contractuele herziening
  • Wanneer interessant: als je ervan overtuigd bent dat de rentes in de toekomst zullen dalen

Aan de contractuele herziening hangt wel een wettelijke limiet vast: het nieuwe tarief mag niet meer dan het dubbele van het aanvankelijke tarief bedragen. Stel: je kiest voor een variabele rentevoet met een vijfjaarlijkse herziening. Dan kan je startrente van bijvoorbeeld 1,3% bij de herziening nooit hoger zijn dan 2,6% en kan die in de toekomst alleen nog maar gaan dalen.

 

Beste keuze anno 2022: vast of variabel?

 

Op dit moment wordt bij 9 op de 10 hypotheken gewerkt met een vaste rentevoet. Bij een variabele rentevoet start je wel nog steeds met een lager tarief, maar loop je ook het risico dat het tarief opgetrokken wordt bij de contractuele herziening. Bovendien is het verschil tussen een vaste en variabele rentevoet, namelijk tussen 20 en 40 basispunten, niet erg groot. Als de inflatie zich bovendien doorzet, ziet het er ook naar uit dat de rentevoeten zullen stijgen. Daarom is het op dit moment aangewezen om voor een vaste rentevoet te kiezen.

 

Verhuurders winnen op die manier trouwens twee keer: je profiteert nu nog van de lage rentevoeten – een vast voordeel dat je meeneemt tot je krediet afloopt – en kunt tegelijkertijd ook de huurprijs van je pand optrekken.

 

Heb jij momenteel een lening lopen met een variabele rentevoet? Dan is dit misschien het moment om je huidige kredietvoorwaarden na te kijken en te analyseren of je beter naar een krediet met een vaste rentevoet kunt overstappen.

 

Advies nodig?

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder