Wilink slaat de handen in elkaar met specialist in cyberbeveiliging Approach om kmo's te beschermen tegen cyberaanvallen en tegelijk een cyberverzekering te bieden.
Wilink en Approach beschermen samen kmo's tegen hackers
49% van de Belgische bedrijven heeft in 2020 minstens 1 aanval ondergaan. Bijna de helft van alle aangevallen bedrijven heeft daarbij losgeld betaald om gegevens terug te krijgen

Cyberbeveiliging staat hoog op de agenda van bestuursvergaderingen, niet alleen bij grote bedrijven, maar recent ook bij steeds meer kmo’s. Nog nooit waren er zoveel meldingen van cyberaanvallen als het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). In 2020 waren er maar liefst 7.500 meldingen, zo’n 60% meer dan het jaar ervoor.

Dat steeds meer bedrijven en kmo’s slachtoffer worden, blijkt ook uit het Cyber Readiness Report van Hiscox: 49% van de Belgische bedrijven heeft in 2020 minstens 1 aanval ondergaan. Bijna de helft van alle aangevallen bedrijven heeft daarbij losgeld betaald om gegevens terug te krijgen.

Cyberverzekering en cyberbeveiliging gaan hand in hand

“De vraag naar cyberbeveiliging is enorm gestegen. Steeds vaker kloppen ook kmo’s bij ons aan”, bevestigt David Vanderoost, CEO van Approach. “Een doordachte beveiliging start met preventie en een optimale bescherming van IT-systemen. Toch bestaat nulrisico niet. Bij een eventuele aanval komt het erop aan snel in te grijpen en de bedrijfsschade tot een minimum te beperken. Een cyberverzekering en juridische bijstand zijn daarom een essentieel onderdeel van de herstelstrategie die wij onze klanten bieden. Met zijn verzekeringsexpertise is Wilink hiervoor de geschikte partner.”

Wilink en Approach mikken allebei op kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. “We hebben dezelfde types klanten en onze expertise rond cybersecurity is complementair”, aldus Benoît Tellier van Wilink. “Cyberverzekeringen maken al een tijd deel uit van ons aanbod. De voorwaarde is uiteraard dat klanten ook een goede cyberbeveiliging hebben. Approach is hierin toonaangevend.”

Bedrijfsschade op korte en lange termijn

Met hun partnership willen Wilink en Approach vooral zekerheid bieden aan bedrijven op korte én lange termijn, ook nadat ze het slachtoffer zijn geworden een cyberincident. De financiële schade bij een cyberaanval loopt immers snel op. In de eerste plaats moet er een snelle interventie gebeuren om de volledige IT-structuur te herstellen en herop te starten. “Die garantie bieden wij met ons computer security incident response team (CSIRT)”, zegt David Vanderoost.

Toch kan een bedrijf voor een bepaalde tijd stil liggen als gevolg van een aanval. Op langere termijn kan het ook reputatieschade oplopen en zelfs klanten verliezen. Bovendien zijn ondernemingen in geval van een cyberaanval gebonden aan een aantal juridische verplichtingen binnen de GDPR-wetgeving en de cybersecuritywet. “Precies in die zaken is Wilink gespecialiseerd. Wij bieden advies, juridische bijstand en dekken de schade", besluit Benoît Tellier.

Wilink zorgt ervoor dat bedrijfsleiders zich met een gerust hart kunnen focussen op de heropstart van hun onderneming

Over Approach

Approach is al 20 jaar expert in cyberbeveiliging en gegevensbescherming. Met een omzet van 8,1 miljoen euro is Approach toonaangevend in België. Het bedrijf sloot recent een partnership met de Zwitserse groep EYRA. Approach telt 100 werknemers en heeft een kantoor in Antwerpen en Mont-Saint-Guibert. Michel Akkermans is, via zijn investeringsmaatschappij Pamica NV, Executive Chairman en referentieaandeelhouder van Approach. De CEO is David Vanderoost.

www.approach.be

Over Wilink

Wilink is de eerste Belgische onafhankelijke verzekeringsmakelaar, gespecialiseerd in vier segmenten: Non-Life-verzekeringen (woningverzekering, autoverzekering, …), Life-verzekeringen (ziekteverzekering, pensioenverzekering, …), Krediet (hypotheekbemiddeling en lenersverzekering) en Vermogensbeheer (levensverzekering en beleggingen).  

De groep ondersteunt bijna 110.000 individuele klanten en kmo’s via een netwerk van 23 kantoren en 130 exclusieve subagenten in heel België.

www.wilink.be