Wat moet u doen in het geval van inbraak?

1. Bel de politie

Het eerste wat u moet doen als er iemand in uw huis of bedrijf heeft ingebroken, is de politie bellen. Verplaats niets totdat de politie arriveert. Als u de woning nog niet heeft betreden, blijft u beter buiten de woning. Als u ter plaatse bent tijdens de overval, houdt uw hoofd koel en gehoorzaam de criminelen; als de indringers weglopen, probeer dan te zien in welke richting en eventueel andere opvallende kenmerken en details. Want elke tip kan de speurtocht naar de daders helpen. 

2. Neem foto`s

Het is van essentieel belang om foto's te maken van de sporen van de inbraak, deuren, ramen, ramen, keldergaten,...... Waarlangs de inbrekers zich toegang hebben verschaft en andere mogelijke schade.

3. Maak de situatie niet erger te maken

Maak de situatie niet erger te maken

  • Als deuren en ramen die tijdens de inbraak beschadigd zijn, niet meer goed sluiten, is de woning uiterst kwetsbaar. Neem maatregelen om verdere pogingen tot inbraak te voorkomen.
  • Bel Cardstop (+32(0)70 344 344) om gestolen bank- en kredietkaarten te blokkeren.

 

4. Geef het schadegeval aan

  • Zodra u de eerste dringende zaken hebt geregeld, bel uw makelaar Wilink om ons te informeren over de inbraak. Nadat u ons op de hoogte hebt gebracht, stuurt u het politierapport per e-mail door naar onze dienst Claims.noord@wilink.be
  • Controleer uw brandverzekering om te weten te komen waarvoor u allemaal verzekerd bent (sommige brandverzekeringen bieden geen automatische dekking tegen diefstal. Er zijn ook diefstalverzekeringen die onafhankelijk zijn van brandverzekeringen, evenals aanvullende polissen die u in staat stellen om voorwerpen van grote waarde te beschermen, breder dan alleen de diefstaldekking).

5. Maak een lijst van gestolen voorwerpen

Inventarisatie van gestolen goederen. Voeg eventueel foto's of beschrijvingen bij, vermeld de leeftijd van de artikelen of het jaar waarin u ze hebt gekocht of ontvangen, beoordeel de waarde ervan en maak eventuele aankoopfacturen op. Geef deze lijst aan de politie en uw verzekeraar. Indien mogelijk, geef de politie de serienummers van de elektronische apparatuur, die zeer nuttig zijn voor de politie, indien de buit wordt gevonden. 

6. Praat erover

Een inbraak kan traumatisch zijn voor de slachtoffers. De politie kan u doorverwijzen naar professionals die u door deze beproeving zullen helpen. Praat ook met mensen, familieleden, buren of anderen die u kunnen ondersteunen.

Bron: Assuralia