Nu je volledig op kruissnelheid zit, stel je je misschien af en toe de vraag wat de beste manier is om geld uit je vennootschap te halen. Als zelfstandige werk je namelijk hard en daar wil je ook graag de vruchten van plukken. Er zijn verschillende mogelijkheden om als privépersoon mee te genieten van de winst van je onderneming, de een al fiscaal gunstiger dan de andere. 

1. Jezelf een loon uitkeren

Het is de meest voor de hand liggend optie. Weet natuurlijk dat je hier stevige belastingen op betaalt: een sociale bijdrage van 20,5% en een bijkomende personenbelasting van 50%. Als je jezelf 100 euro loon zou uitbetalen, hou je daar op het eind van rit netto slecht zo’n 40 euro van over. Veel zelfstandige ondernemers kiezen er dan ook doorgaans voor om zichzelf slechts een minimaal loon uit te keren.

 

2. Genieten van de ondernemingswinst

  • Als aandeelhouder in je vennootschap mag je jezelf op het einde van het boekjaar een deel van de winst als dividend uitkeren. Daarop betaal je wel eerst een vennootschapsbelasting van 25% [Onder bepaalde voorwaarden is dit slechts 20%] en daarna een roerende voorheffing van 30% [Onder bepaalde voorwaarden is dit slechts 15%]. Stel dat je jezelf een dividend van 100 euro uitkeert, dan hou je daar 52,5 euro van over.
  • Een andere manier om jezelf winst uit te keren is door een liquidatiereserve aan te leggen. Hiermee leg je jaarlijks (een deel van) de winst vast op een afzonderlijke passiefrekening. Ook hier gaat eerst 25% [Onder bepaalde voorwaarden is dit slechts 20%] vennootschapsbelasting af. Daarna betaal je uit eigen initiatief nog eens 10% bijkomende vennootschapsbelasting op de aangelegde reserve. Dat geeft je het recht om na vijf jaar [Je kunt ook wachten met de uitkering van je liquidatiereserve tot wanneer je de vennootschap stopzet. De roerende voorheffing van 5% valt dan volledig weg] de reserve als dividend uit te keren aan jezelf als aandeelhouder met een roerende voorheffing van 5%. Alles samen hou je van je 100 euro winst dus 64,77 euro over.

 

3. Sparen via een IPT

Voor je pensioen sparen via een Individuele Pensioenstoezegging (IPT) is ook een voordelige manier om geld uit je vennootschap te halen. Je vennootschap bouwt via honderd procent fiscaal aftrekbare premies een aanvullend pensioenkapitaal voor jou op. Op de stortingen geldt een verzekeringstaks van 4,4% en een instapkost van 2%. Wanneer je de pensioenleeftijd bereikt hebt, ontvang jij als privépersoon het opgebouwde kapitaal. Na aftrek van de solidariteitsbijdrage (max. 2%) en de RIZIV-bijdrage van 3,55%, volgt nog een eindtaxatie van 10% [Op voorwaarde dat je de pensioenleeftijd hebt bereikt]. Dat maakt dat er op het einde van jouw 100 euro nog 78 euro overblijft.

Hoe meer loon je jezelf uitkeert, hoe meer belastingen je betaalt en hoe minder winst je onderneming boekt. Maar hoe meer nettoloon, hoe hoger ook het bedrag dat je in de IPT kunt storten. Kies je voor een lager loon, dan boekt je vennootschap meer winst en kun je bijvoorbeeld ook een hogere liquidatiereserve aanleggen. Bepalen hoeveel loon je jezelf uitkeert, is dus geen gemakkelijke beslissing. Een gespecialiseerde makelaar (zoals Wilink) kan je helpen met je loonstrategie door een loonsimulatie uit te voeren. Zo bepalen jullie samen hoe hoog het loon exact moet zijn om een mooie balans tussen vennootschap en privévermogen te krijgen.

Je privévermogen laten renderen

Het geld dat je uit je vennootschap haalt, wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk laten renderen. Je spaart al voor later via verschillende formules van de eerste, tweede en derde pensioenpijler, die je allemaal een fiscaal voordeel opleveren. In de vierde pijler spaar je zonder fiscaal voordeel. Dat kan via spaarrekeningen, beleggingsfondsen of andere oplossingen. Ook een investering in vastgoed hoort tot de mogelijkheden. Met het geld dat je uit je vennootschap haalt, kun je een pand kopen om te verhuren. De maandelijkse huurinkomsten vormen een mooie extra opbrengst. 

Wanneer je een hypothecaire lening aangaat, vraagt de kredietverstrekker in het algemeen een eigen inbreng van rond de twintig procent. Je kunt dit uiteraard betalen van je loon, maar voor zelfstandigen die voor hun pensioen sparen via een IPT, bestaat er een veel interessantere oplossing. Het opgebouwde pensioenkapitaal staat normaal gezien vast tot aan je pensioenleeftijd, maar er bestaat één uitzondering waarvoor je een voorschot op het kapitaal kunt krijgen: voor de aankoop, bouw of verbouwing van privévastgoed [Enkel voor projecten binnen de EER]. Afhankelijk van de gekozen maatschappij kun je tussen de 60 en 78% van het kapitaal als voorschot krijgen.

 

Wilt u advies over onze oplossingen op maat?

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder