Het einde van het academiejaar komt stilaan in zicht. Hoog tijd dus om al aan het volgende te beginnen denken, zeker als je overweegt om te investeren in een studentenkot. Met Gentse studenten die naar Aalst verhuizen omdat ze nergens anders een kot kunnen vinden, wordt het eens zo interessant om een kot te kopen wanneer de kans zich voordoet. Maar is dat wel zo’n goed idee nu de inflatie historische hoogten bereikt?

Ligt de inflatie rond de 2 procent, dan is dat een teken van een gezonde, groeiende economie. Maar momenteel bedraagt de inflatie in België 8 procent, het hoogste cijfer in de afgelopen veertig jaar.

Is het dan nog wel mogelijk om een studentenkot te vinden voor je kinderen, zodat je tijdens hun lange en vaak dure studies toch alvast één zekerheid hebt?

 

Een investering die geld en tijd vraagt

 

Uiteraard komt er bij de investering in een studentenkot heel wat kijken, zoals in de eerste plaats de aankoop zelf.

Een nieuwbouw is misschien duurder in aankoop, maar bespaart je niet alleen renovatie- en energiekosten, maar is ook vaak meer waard bij de wederverkoop.

Daarnaast moet je elk jaar een klein kapitaal voorzien om kleine herstellingen uit te voeren.

De huurcontracten op een korte termijn zoals één schooljaar vragen daarnaast een actief beheer, al kan je dat beheer ook uit handen geven.

 

Een vraag die groter is dan het aanbod

Toch is net nu investeren in studentenvastgoed het overwegen waard.

In tegenstelling tot andere plekken, ondervindt de vastgoedmarkt in studentensteden minder klappen van de huidige crisissen zoals het conflict in Oekraïne, en is de vraag er groter dan het aanbod.

Zeker panden in studentensteden genieten enorm van hun ligging, waardoor je, afhankelijk van de regio, zo’n 450 à 800 euro per maand aan huur kan vragen voor een kot of een studio.

Koop je niet één kot, maar een volledig pand dat je aan meerdere studenten kan verhuren, kan je op die manier je inkomstenstroom verder diversifiëren.

De huur is vaak hoger dan de afbetaling van de lening.

Stel je voor dat je een aankoop van 150.000 euro voor 80 procent over 20 jaar afbetaalt, dan bedraagt je afbetaling zonder kosten minder dan 600 euro per maand. Waar de huur van een gehuurd kot onderhevig is aan de sterk stijgende inflatie, is de afbetaling van een gekocht kot stabieler.

Daarnaast levert een studentenkot of -studio een voorzichtig rendement op: 2 procent indexering op de huurprijs per jaar, 2 procent meerwaarde op het gebouw bij wederverkoop.

Hoewel je uiteraard voldoende kapitaal nodig hebt om in een studentenkot te kunnen investeren, is het een investering in je student én in de toekomst die zichzelf makkelijk terugverdient door de huurgelden en de meerwaarde bij wederverkoop.

 

Wil je weten hoe haalbaar zo’n project is?

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder