Is de tijd voor een nieuwe eigendom aangebroken? Dan roept die volgende fase in je leven vast vragen op. Wil ik een nieuw huis bouwen, of een bestaande woning kopen? Moeten de materialen vooral energiezuinig zijn of karakter hebben? Welke regels moet ik volgen en welke premies kan ik krijgen? Hieronder alvast enkele antwoorden.

Bouwen

Weet jij precies hoe je droomhuis eruit moet zien? Dan is vastgoed op maat bouwen misschien wel iets voor jou. Door bij de bouw meteen materialen van hoge kwaliteit te gebruiken, spaar je niet alleen jarenlang onderhoudskosten uit, maar creëer je ook toekomstige toegevoegde waarde. Nieuwbouwhuizen hebben vaak een lage EPB-score (“energieprestatie en binnenklimaat”), waardoor ze minder verbruiken en je bespaart op energiekosten.

Hoewel je de btw voor een nieuwbouwproject kan lenen, vraagt het nog steeds - onder andere door de stijgende prijzen van bouwmaterialen - een hoog budget. Ook bouwgronden zijn schaars, en dus duur geworden. Zo hebben nieuwe panden door de onzekere budgetten bijvoorbeeld vaak geen kelder en/of garage meer.

Naast de hoge kosten zijn er nog de strenge voorwaarden. Een lage EPB-score verkrijg je immers alleen wanneer je aan de bouw- en stedenbouwkundige voorwaarden voldoet. Isolatie en waterzuivering, bodemstudies en vergunningen kunnen ervoor zorgen dat je nieuwbouwproject vertraging oploopt.


Kopen

Natuurlijk kan je ook een bestaand pand kopen. Het grootste voordeel daarvan is dat het eigendom meteen beschikbaar is. Door het gebruik van oude, duurzame materialen stralen bestaande huizen vaak een zeker karakter uit, zeker wanneer het om grote percelen gaat waarop bijvoorbeeld al bomen werden geplant. Wil je toch het een en ander aanpassen, kan je misschien wel op renovatiepremies rekenen.

Al kunnen die oudere materialen tijdens een renovatie ook voor onaangename en vooral dure verrassingen zorgen. Daarnaast is het aanbod op de vastgoedmarkt groot, maar de vraag verandert aan een hoog tempo. Als potentiële koper is snel reageren dus de boodschap.


Kortom…

Of je nu een energiezuinig pand wil bouwen of een karaktervolle woning wil kopen, je hebt hoe dan ook een groot budget nodig.

Gelukkig kan je zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten financieren met een hypothecaire lening, al moet je daarvoor wel eerst de criteria van je kredietverstrekker kennen.

 

Ga daarom allereerst langs bij een kredietadviseur. Met diens deskundigheid en ervaring lukt het je zeker om een veilig financieel plan op te stellen!

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder