Misschien hebt u er tijdens uw laatste vakantie wel aan gedacht om in een tweede verblijf te investeren? Dan hoeft u niet langer te wachten. Het is eenvoudiger dan u denkt! Hier zijn onze tips en de financieringsoplossingen die vandaag op de markt bestaan.

Geniet van de dolce vita in Italië, een siësta onder de Spaanse zon, op trektocht in de Franse bergen... Een vakantiehuis staat al langer op uw verlanglijst. Maar u zit met een heleboel vragen. Hoe financiert u uw project? Waar vindt u de nodige middelen?

Er bestaan heel wat financieringsmogelijkheden waardoor u zorgeloos uw tweede verblijf kunt kopen.

We zetten alles voor u op een rijtje.

Ik ben zelfstandige. Wat zijn de financieringsoplossingen voor mijn vakantiehuis?

U hebt een eenmanszaak of een vennootschap en u bent reeds een IPT (individuele pensioentoezegging) of een VAPZ-verzekeringscontract (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) aangegaan om een aanvullend pensioen voor uzelf op te bouwen.

Dan kan dit contract van pas komen! De aankoop van een tweede verblijf in de Europese Economische Ruimte kan u immers financieren met een krediet op vaste termijn (alleen de intresten zijn maandelijks te betalen). Het af te lossen kapitaal kan u op het einde weer samenstellen dankzij uw VAPZ- of IPT-contract.

Ik ben werknemer. Wat zijn de financieringsoplossingen voor mijn tweede verblijf?

U bent werknemer en u beschikt over een door uw werkgever afgesloten groepsverzekeringscontract. Indien de algemene voorwaarden dat toelaten, kan u dat eveneens gebruiken om het kapitaal van een krediet op vaste termijn opnieuw samen te stellen.

Hoe verloopt dat concreet?

Maar hoe werkt zo’n krediet op vaste termijn dan concreet? Zo’n krediet (ook wel bekend onder de naam bulletkrediet) koppelt, voor de maandelijkse aflossingen, het kapitaalgedeelte los van het intrestgedeelte.

Bij een klassiek krediet bestaat uw maandelijkse aflossing uit kapitaal en intresten.

Bij een krediet op vaste termijn bestaat die maandelijkse aflossing alleen uit intresten. U moet het kapitaal in één keer op het einde aflossen via de spaarcontracten die ten gunste van u door uw beroepsactiviteit zijn afgesloten.

Voorbeeld met een fictieve rentevoet van 2,30%
  Krediet op vaste termijn Krediet met vaste maandelijkse aflossingen
Geleend bedrag = het kapitaal € 150.000 € 150.000
Bedrag van de maandelijkse aflossingen € 285,00 €984,72
Op het einde af te lossen totaalbedrag

Het kapitaal: 

€150.000,00

 

€0,00

Dankzij de formule op vaste termijn kan u uw tweede verblijf dus financieren door maandelijks slechts een zeer klein bedrag uit te geven. U hebt de garantie dat het kapitaal op het einde door uw groepsverzekeringscontract of contract aanvullend pensioen wordt afgelost.

Ik ben eigenaar van een in België gelegen hypotheekvrij goed 

Bezit u een hypotheekvrije woning in België, dan kan u voor de aankoop van een woning in het buitenland een hypothecair krediet afsluiten en de hypotheekregistratie dankzij uw woning in België waarborgen.

Ik ben eigenaar van een in België gelegen goed en heb al een groot deel van het kapitaal afgelost

Eigenaar van een in België gelegen woning en hebt u al een groot deel van het kapitaal afgelost? Dan kan u dat bedrag via een heropname opnieuw lenen en de aankoop van uw tweede verblijf financieren.

Nu hoeft u alleen nog uw droomvakantiehuis te vinden! Raadpleeg hier snel de lijst van onze panden!

Maakt u hier voor het eerst kennis mee en hebt u nood aan een helpende hand? Geen nood! De deskundigen van Wilink zijn er om u te helpen. Ze begeleiden u, geven u uitleg en advies en volgen u in de belangrijke momenten van uw leven.

Vermijd onaangename verrassingen en neem, voor u stappen onderneemt, contact op met een van onze adviseurs voordat u stappen onderneemt om een onroerend goed aan te kopen. Zo koopt u uw vastgoed onder de beste omstandigheden.