Eigenaars die hun woning willen verkopen, zien de prijsstijgingen op de vastgoedmarkt graag komen. Kopers daarentegen zien naast de vastgoedprijzen ook de inflatie, kredietrentes en energiefacturen stijgen. Toch ziet de toekomst van de vastgoedmarkt er voor kopers rooskleuriger uit dan je misschien denkt, dus berg je investeringsplannen nog niet te ver op.

De kredietrentes stijgen snel en sterk. In een jaar tijd is de rente op een hypothecaire lening meer dan verdubbeld, van 1,50 naar 3,00 procent. Concreet betaal je daardoor 20 procent meer af per maand:

  • 200.000 euro op 25 jaar aan 1,50 procent rente = 798 euro per maand
  • 200.000 euro op 25 jaar aan 3,00 procent rente = 944 euro per maand

De motor achter die stijging is de huidige economische onzekerheid, veroorzaakt door de internationale spanningen en de stijgende energieprijzen. Ook het energieprestatiecertificaat speelt een rol, niet alleen in de kosten van je woning, maar ook in de voorwaarden van de bank om een lening voor die woning te aanvaarden.

Investeren in vastgoed in tijden van stijgende kredietrentes en energieprijzen lijkt op het eerste gezicht dus allerminst een goed idee. Toch kun je daar een paar kanttekeningen bij maken. Ten eerste ziet het ernaar uit dat de vastgoedmarkt weer zal stabiliseren, waardoor verkopers opnieuw openstaan voor onderhandelingen. Ook zijn het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals Gewest bereid om de abattements of verminderingen op de registratiebelasting voor starters te verhogen.

Wanneer je een woning of bouwgrond koopt, betaal je als koper registratiebelasting. Die belasting bedraagt een bepaald percentage van de aankoopsom.

  • In het Vlaams Gewest bedraagt de registratiebelasting, als je aan de voorwaarden voldoet, slechts 3 procent voor een enige eigen woning, en zelfs maar 1 procent voor een ingrijpende energetische renovatie.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt de registratiebelasting 12,5 procent. Als je aan de voorwaarden voldoet, heb je wel recht op een abattement of vermindering (175.000 euro voor een woning, 87.500 euro voor een bouwgrond).
  • In het Waals Gewest bedraagt de registratiebelasting 12,5 procent. Als je aan de voorwaarden voor een bescheiden woning voldoet, bedraagt die 5 of 6 procent op een bepaald deel van de aankoopsom. De bovengrens van dat deel verschilt per gemeente

Daarnaast kunnen investeringen in vastgoed de inflatie redelijk goed weerstaan, onder meer de indexatie van de huurprijzen. Zelfs met een inflatie van ongeveer 10 procent blijft een reële rente op leningen van 3 à 4 procent interessant. Daarbij komt dat je als huiseigenaar vaak meer maatregelen kan nemen om duurzaamheid te verhogen en dus energiekosten te verlagen.

Hoe dan ook blijft een woning kopen op ieder moment een aanzienlijke financiële verbintenis. Gelukkig is er op de markt een breed scala aan oplossingen te vinden voor ieder profiel en ieder project. Beperk je dus niet tot één oplossing, maar verruim je blik en vergelijk je opties. De experten van Wilink helpen je graag in je zoektocht naar een financiële oplossing voor jouw persoonlijke project.

Stel ons al uw vragen, wij helpen u graag verder