Na een maandenlange zoektocht vind je eindelijk het huis of appartement van je dromen. Tijd om te beslissen! Alleen…je hebt nog niet voldoende kunnen sparen om zelf de kosten en een deel van de aankoopprijs te dragen. Kan je nog tot 100% van het bedrag lenen? Of zijn er andere mogelijkheden?
Een woning kopen met weinig of geen eigen vermogen: kan dat nog?

De kans is klein dat je het volledige bedrag van de woning bij de bank zal kunnen lenen. Sinds 2020 zijn de regels van de Nationale Bank rond woningkredieten een pak strenger geworden. Kort samengevat mogen de banken je maar tot 90% van de aankoopwaarde lenen.

Diep in de buidel tasten…

Bovendien moet je bij het kopen van een woning nog rekening houden met extra kosten, zoals registratierechten, notariskosten en kosten voor de hypotheek. In het algemeen kunnen die, afhankelijk van regio tot regio, oplopen tot 15% van het aankoopbedrag en hiervoor kan je geen extra geld lenen bij de bank.

Je bouwt dus maar best een stevig spaarpotje op in de jaren voor je op huizenjacht gaat. Maar wat als je nog niet voldoende geld op je spaarrekening hebt staan?

… of weg droom?

Neen hoor, gelukkig zijn er alternatieven! Alleen ken je die misschien nog niet. Het loont dus de moeite om even aan te kloppen bij een kredietdeskundige die je volledige situatie kan analyseren en in kaart brengen.

Naast je persoonlijke spaargeld of dat van je ouders zijn er ook andere zaken die je als onderpand kan inbrengen bij een bank of kredietverstrekker.

Willen je ouders je helpen?

  1. Bepaalde kredietverstrekkers hebben interessante formules waarbij je ouders de notariskosten en registratierechten kunnen financieren.
  2. Zij kunnen ook een extra eigendom als onderpand geven voor de aankoop van jouw vastgoed, zodat het risico voor de kredietverstrekker kleiner wordt en je een sterker dossier hebt.
  3. Je ouders kunnen ook mede-eigenaars worden van je woning (percentage van de ouders tussen 10 en 25%).

Garanties via je eigen pensioenplannen of verzekeringen?

  1. Bestaande reserves van fiscale of niet-fiscale spaarverzekeringen voor werknemers of zelfstandigen kunnen als onderpand dienen bij een lening (bijvoorbeeld pensioensparen, langetermijnsparen, groepsverzekering, …).
  2. Via je eigen pensioenspaarplan of dat van je werkgever (of eigen bedrijf) kan je een voorschot op het kapitaal krijgen, dat direct beschikbaar is voor de aankoop van vastgoed in België.
  3. Heb je al (gedeeltelijk) terugbetaald vastgoed op je naam? Dat kan ook garanties bieden voor de bank.

Laat je dus niet ontmoedigen!

Stel je levensdroom niet uit en profiteer van het huidige gunstige economische klimaat. Aarzel niet om een beroep te doen op onze experten, zij zoeken voor jou alle mogelijke opties uit.